mad max – a harag útja

ilyen izgalmas, magával ragadó, beszippantós országúti üldözős akciófilmet eddig csak egyet láttam: Spielberg korai munkáját, a Párbaj címűt. most pedig George Miller legújabb filmjét, a Mad Max -et.

mad_max

komoly értelmiségi ember nem dicsekszik, hogy akciófilmeket (is) néz, pláne nem egy mad max stílusú őrületet. de, egyrészt én nem vagyok komoly értelmiségi, másrészt se… viszont abban az időben voltam fiatal, amikor bejöttek az országba az első videók, s velük együtt az első olyan filmek, mint a Rambó sorozat, aztán később a Mad Max trilógia Mel Gibsonnal. a Rambó sorozat hidegen hagyott, meg németül volt, gyatra magyar hangalámondással, a Mad Max viszont már magyarul, Mel Gibson pedig még fiatal volt és üde színfolt az akciószínészek között, s az a posztapokaliptikus világ, ami ezekből a filmekből áradt, egyből magába szippantott. természetes tehát, hogy a legújabb Mad Max filmet meg kellett néznem.

mit mondjak… igazából nincs mit mondani. meg kell nézni. brutálisan jó roadmovie. az első pillanattól az utolsóig. nincs egy pillanata se, amely elengedne. akkora adrenalin löketet kapsz, hogy a moziból kiérve még hosszú ideig kapkodod a levegőt. kb. annyit beszélnek benne, mint a Volt egyszer egy Vadnyugatban, vagy még annyit sem, de nem is kell többet beszélni benne. mégis értesz mindent, ha láttad a régi Mad Maxeket, ha nem.

én 3D-ben láttam a mozit, de biztos vagyok benne, hogy sima 2D-ben is ugyanolyan ütős. a 3D sokat nem tesz hozzá, csak hab a tortán. (viszont a film előtt leadták 3D-ben a Starwars előzetesét, na, azt 3D-ben kell megnézni majd karácsony tájékán!)