török kávé

minden, amit a török kávéról tudni szeretnél, de nem merted megkérdezni…

turkish_coffee

először is végy egy dzsezvát. ha nem kapsz a sarki boltban, akkor keress fel egy török üzletet, hátha…, ha ott csak vizipipát tartanak, akkor irány a vatera vagy az ebay, ha pedig így sem jársz szerencsével, akkor el kell utaznod minimum a bosnyákokig, esetleg törökbe, ott utánad dobják. én pl. az első dzsezváimat a bolhapiacon szereztem be, aztán vásároltam egyet Mostárban is, ha már arra jártam.

ha nagy nehezen beszerezted a dzsezvát, szükséged lesz még egy finomra őrlő (kézi) kávédarálóra is. a beszerzési huzavona a fent leírtak alapján, ha már kidobtad nagyszüleid otthoni kávéőrlő kis szerkezetét.

daralo

kell még egy kisméretű csésze, vagy ahányan török kávézni szeretnétek. valamint jó minőségű, friss pörköltkávé, (némi nemű kardamom), víz és cukor is szükségeltetik hozzá.

ezután jön a szertartás. mint minden szertartáshoz, ehhez is idő és türelem és nagy odafigyelés szükséges.

fontos a dzsezva mérete, ami attól függ, hány csészényi kávé fér bele. egy négy személyes, nagy dzsezvába nem érdemes két csészényi dzsezvát használni, mert a végeredmény más lesz. tehát a bevásárló körúton érdemes több méretű dzsezvát is beszerezni.

dzsezva

szóval a szertartás. ami biztos, hogy annyi csészényi vizet kell önteni a dzsezvába, ahány személyre készítjük a kávét. az is biztos, hogy személyenként egy kávéskanálnyi cukrot is teszünk bele, valamint személyenként egy kávéskanálnyi finomra őrölt kávét. ha mindezt beletettük a dzsezvába, (s a mozsárban őrölt kardamomról sem feledkeztünk meg!), akkor nagyon lassú tűzön melegíteni kezdjük a kávét. vigyázat! nem fölforralni, mert akkor a kávé túloldódik és veszít aromájából. melegíteni. épp, hogy forráspontig. némelyek egyszer hevítik forráspontig, s már töltik is a csészékbe. némelyek többször (háromszor) hevítik forrpontig, s a keletkező habot leszűrik, s a csészékbe adagolják.

(ami a szertartásban nem biztos, az azért van, mert mindenki más elkészítési módra esküszik. ez kb. olyan, mint a mi évszázados lecsó vitánk.)

amint úgy gondoljuk, hogy elkészült a fekete leves, szépen kiadagoljuk a csészékbe, megvárjuk, míg a zacc leülepszik, s már élvezhetjük is az istenek italát. egy pohár vizet és lokumot is szervírozhatsz hozzá.

coffee

további információkért érdemes ellátogtani a terebess oldalára egy kis kultúrtörténeti kitekintőért. fontos házipraktikákért ide érdemes ellátogatni. találtam egy érdekes oldalt a témában, ahol a török kávé modern felfogásban, lombikban fogan, ennek ellenére, érdemes néhány tanácsát megfogadni, talán nem szentségtörés. jaaa, és még egy cikk, amiről ez az egész az eszembe jutott.

ha valaki inkább vizuális típus, akkor keresgéljen a youtube videók között, rengeteg anyag van a ‘türkish coffee’ hívószóra.

(a fotók egytől egyig sajátkészítésűek. további kávés fotóim itt találhatók.)