mac mini

annyira megszoktam már, hogy windows-os gép közelében csak akkor vagyok, ha a feleségem megkér, nézzem meg legújabb fotóit.

egyik pillanatról a másikra váltottam windows-ról mac-re, bár a vágy régóta motoszkált. mindig is sejtettem, hogy szeretni fogom a mac-et, de azt nem, hogy ennyire.

félreértés ne essék, windows-on nőttem fel, két hónappal ezelőttig csak windows-os asztali gépeim, laptopjaim és netbookjaim voltak (vannak). szerettem és szeretem őket. a magam szintjén sokat buheráltam velük, de meguntam a buherálást.

nem érdekel, hogy működik egy kütyü, használni akarom bekapcsolás után. nem akarok folyamatos driver vadászatot, napi szinten való készenlétet frissítés fronton, nem akarok idegbajt kapni, ha egy csatlakoztatott eszköz nem működik, nem akarok program gabalyodást, nem akarok semmit, csak annyit, hogy bekapcsolás után működjön a gép, ahogy azt ígéri, s ahogy azt elvárhatom tőle.

(kitérő: a feleségem megörökölte a laptopom – míg nem gyűjtünk össze annyi pénzt, hogy ő is mac-re válthasson -, s szerette volna a nyomtatóját összehozni a laptoppal. hosszú órák telepítgetései, ki-bekapcsolások, driver letöltések, google böngészés után sem akart kommunikálni a laptop és a nyomtató. már azt hittük, a nyomtató megadta magát (6 éves). ekkor eszembe jutott, hogy összedugjam a mac minivel, s láss csodát, abban a pillanatban működött és munkára készen állt.)

a mac mini az első pillanattól kezdve teszi a dolgát. szépen összedolgozik a régi monitorral, billentyűzettel és egérrel. egyből megtalálta a wifit. bármilyen kütyüt usb-n keresztül felismer (egyet kivéve, a régi behringer dj kontrollerrel nem akar együttműködni), nem omlik össze (legalábbis eddig nem történt ilyesmi). amióta 4 giga memória van benne, szinte bármennyi programot futtathatok, nem lassul le látványosan. egyszóval gyors, megbízható, öröm vele dolgozni.

pedig csak egy mac mini, amit belépő szintű gépként ajánlanak a macintosh világba.

és a programok… a pénzemért alapban megkapom a legújabb Mac OS Snow Leopard operációs rendszert, ami először angolul beszél hozzám, de néhány perc alatt magyarra vált, ha akarom.

az iLife csomag szintén alap a megvásárolt mac-es gépen. multimédia terén minden benne van, ami egy mezei felhasználónak szükségeltetik. tán még több is, hiszen pl. a garageband nevű zenei szoftver már szinte non plus ultra, csemege.

s beszélhetnék még a számos előre föltelepített alkalmazásról, s az én külön igényeimet kielégítő utólagos programokról, amelynek letöltése és telepítése sokkal egyszerűbb, mint egy windows-os telepítés. a sok next gomb nyomogatás helyett szinte azonnali telepítés van. bizalom van. kölcsönös bizalom.

és talán itt érkeztem el a legfontosabbhoz. a filozófiához. ami egészen más, mint amit Bill Gates elképzelt. a mac minihez az első pillanattól kezdve valami érthetetlen és megmagyarázhatatlan bizalommal fordultam. ha egy programot telepítek, nincs kétségem afelől, hogy az működni fog, megbízom benne, s föl se merül, hogy valami kárt tehet a gépben, s a programmal együtt más szemetet is föltelepítek, ami megbújik valahol, s az életbe nem lehet leszedni. ugyanígy, ha egy mac-es programot akarok végleg eltávolítani a gépről, akkor biztos vagyok benne, hogy azt minden összetevőjével eltávolítottam, hála az Appcleaner nevű programnak.

az apple filozófiájához tartozik az elegancia is, a finomság. néha letöltök programokat csupán a szépségük miatt, mint pl. a már tárgyalt ommwriter.

vagy a pdf rácsodálkozás… windows alatt a pdf-re mindig úgy gondoltam, hogy az valami idegesítő, nehézkes, memóriazabáló, használhatatlan valami. macintoshon pedig az egy csoda, de legalábbis működőképes, használható és még szép is. és még sorolhatnám…

nem lettem elvakult apple fan, de amint tehetem, androidos telefonomat is almára cserélem, mert abból is elegem lett, hogy ha egy működőképes telefont akarok kihozni jelenlegi pulse-omból, akkor rootolni, meg mittudomén micsinálni kell. természetesen nem rohanok mindig a legújabb apple kütyüt megvenni. jó lesz nekem mindig az előző generációs “elavultság” is, mert tudom, hogy bekapcsoláskor működni fog, úgy ahogy azt ígéri.

lehet, megöregedtem, de tényleg nem érdekel mélyebben, mi hogyan/miért működik, s nem érdekel az sem, hogy kis kontárkodás után hogyan bírhatnám még jobb működésre a megvásárolt terméket. azt akarom, hogy alapból úgy működjön, ahogy kell. ennyi.