szkafander és pillangó – film

Amikor először hallottam, hogy a Szkafander és pillangó c. regényből film készül, rohantam a könyvesboltba, hogy megvegyem a regényt, s elolvassam, mielőtt majd megnézem a filmet. (Én is azt gondolom, ez a helyes sorrend.) Egészen addig soha nem hallottam, hogy létezik egy ilyen c. regény.

Persze a könyvesboltban nem találtam meg a könyvet, mint kiderült, valamikor a 90-es években kiadták ugyan némely példányszámban (Park Kiadó), de abból legföljebb antikváriumokban találni, ha egyáltalán. Hosszas utánajárás után végül is rábukkantam egyre. El is olvastam, erről itt található olvasónapló.

Aztán kijött a film, s a könyvszakma egyből rácuppant az üzletre, újra kiadták a regényt. Elég borsos áron ma már bárhol megvásárolható. (Ha jól emlékszem, én 500 ft-ért jutottam hozzá az antik példányhoz.)

Mivel a regény tetszett, így vártam a filmet is, de közben annyi minden jött velem szembe, hogy a találkozás elmaradt. Mikor is a héten végre sikerült megnéznem.

Tulajdonképpen nem rossz film, sőt zseniális az a rendezői megvalósítás, ahogy Bauby (főhős) szemén keresztül nézzük a történéseket, az operatőri munka szintén remek. A színészi alakítások is finomak, a kórházi környezet korrekt. Minden jól szuperál, a film tulajdonképpen hűen adja vissza a regényt. Csak egy kicsit hosszú. A rendező beleszeretett a témába, s kb. 10 perccel tovább élvezkedett, mint kellett volna, holott a könyv a maga 79 oldalával tömör és lényegretörő.

Tetszett, hogy Bauby -t hosszú-hosszú percekig nem látjuk, csak az ő szemén keresztül érzékeljük a filmet. Nekem egy túl korai volt kilétének leleplezése, de nyilván ez csak az én kekeckedésem. Tetszett annak az erőfeszítésnek az ábrázolása, ahogy az ápolók és hozzátartozók álltak a kihíváshoz, hogy Bauby kommunikálni tudjon. Tetszett Bauby hullámzó lelkiállapotának bemutatása a kétségbeesés, a feladás és a csakazértis megcsinálom között. Végül is a film elmehetett volna egy szirupos, könnyfakasztó műbalhéba is, erre a franciák éreznek némi hajlamot, de nem mentek el, ez mindenképpen erénye a filmnek.

Akiket érdekel a sztori, az mindenképpen először a könyvet olvassa el, aztán a filmet nézze meg.