Utcai parlamentarizmus

Igen, ne tessék csodálkozni, van ilyenünk is. Miért is ne? Hungarikum. Lassan megszokhatjuk, hogy a hatalomba visszakerülésért folytatott eszement akarásban a jobboldal fővezére hetente kitalál valami addig szokatlan kifejezést. Igen, ne tessék csodálkozni, van ilyenünk is. Miért is ne? Hungarikum. Lassan megszokhatjuk, hogy a hatalomba visszakerülésért folytatott eszement akarásban a jobboldal fővezére hetente kitalál valami addig szokatlan kifejezést.

Az önkormányzati választásból népszavazást csinált, majd miután kedvenc köztársasági elnöke azt mondta, hogy ez azért mégsem az, akkor egy picit csöndbe maradt, majd röviddel rá újra elkezdte. Persze nem úgy, hanem úúúúúgy.

Aztán volt a szakértői kormány, ami tegnap már össznemzeti kormánnyá nemesedett. Na most, ha pénteken az alkotmányozó nemzetgyűlést követelő tüntetők és Orbán össznemzeti kormány ideája összeboronálódik, akkor már csak a Duna vizének befagyását kell megvárni, aztán lehet koronázni.

És most itt van a legújabb, az utcai parlamentarizmus. Ezt ugyan így konkrétan Viktor még nem mondta ki, viszont nyiltan felvállava, ultimátumban, de nevezhetjük diktátumnak is, jelezte a törvényesen megválasztott kormánytöbbségnek, hogy a kisebbség a törvényes, de ha nem, akkor is, mert kimennek az utcára, oszt jó van. És akkor az utca hírmondója, Lópuci Gáspár elmondhatja majd, hogy Orbán Viktor az állására tör, de legalábbis a legnagyobb konkurenciája.

Focinyelven szólva, Orbán Viktor most azt mondja, hogy a meccset elveszítettük, de a hármas sípszó elhangzása után a szurkolók követelésére a bíró mégis megfordította az eredményt, s a jegyzőkönyvbe már győzelmet könyvelt el. Nem is tehetett mást a szerencsétlen, megfélelmített spori, hiszen a lelátókon lincshangulat uralkodott.

Kérem, ez ám a nagy demokrácia. És ez az ember nevezi magát demokratának. Hiába a “népakarat” csodákra képes, s amíg csűrcsavaros észjárású jogászok, vagy volt jogászok, vagy leendő jogászok találnak ki ilyen alkotmányellenes marhaságokat, addig egy i betű elveszett, és csak a gazság maradt.

Olvasd el ezt is!