Feketelistás zenészek

“Az önkormányzati választások lezárultáig kerülendő azon zenészek szerepeltetése a Magyar Rádióban, akik fellépéseket vállaltak valamely politikai erő korábbi kampányrendezvényein ““Az önkormányzati választások lezárultáig kerülendő azon zenészek szerepeltetése a Magyar Rádióban, akik fellépéseket vállaltak valamely politikai erő korábbi kampányrendezvényein ” (Magyar Nemzet online)

Feketelistára kerülhet a szegfűs színekben is fellépő Nox és a United, a szadeszes Pa-Dö-Dö, vagy a tulipános Korda György és Balázs klári, a narancsos Demjén Rózsi és Ákos, a Kormorán, valamint minden olyan előadó, aki valamilyen módón az elmúlt időszakban kimutatta szimpátiáját egyik vagy másik pártnak.

“A rádió hírműsorai közben hallható zenék összeválogatásánál tanácsos figyelembe venni, hogy mely előadók köthetők egyértelműen egy-egy politikai irányzathoz” – nyilatkozta Merza Jenő, a Kossuth Rádió megbízott főszerkesztője, s még hozzáteszi: “Ez szakmai döntés. Ha egy előadó nagy nyilvánosság előtt valamely politikai oldal szimbólumává vált, úgy nem szerencsés, ha hírek környezetében feltűnik”.

És persze mindez nem korlátozza a szabad művészi szerepvállalást. Dehogy. Ellenkezőleg. Szabad utat enged a művészi önkifejezés rögös útján (nem két ty-vel olvasni, hanem Kádár Jánososan!), hogy minél szélesebb közönség előtt legyen a kultúra terjesztve, mert a kultúra, ugye, terjesztve lesz. Ennyi erővel az összes politikai hírműsort is zárolhatják, hiszen az istenadta nép az állandó konvergencia hírektől, az MSZP-Fidesz adok-kapok nyilatkozatháborúktól hülyére lesz folyásolva befele, nem beszélve a napi gazdasági műsoroktól, ahol vagy azt regélik, hogy mennyire jó minden, vagy azt, hogy mennyire rossz minden.

Cenzúrázzuk a képernyőről a piros inges narancsos nyakkendős műsorvezetőket is, mert nem csak ízléstelen az öltözködésük, de nyilvánvalóan befolyásolják a köz politikai hangulatát is.

A zenészeknek pedig úgy kell. Miért kötelezték el magukat sehonnai pártokhoz. Én még betiltanám azon színművészek, sportolók és egyéb hírességek ténykedését, akik szintúgy ott kampányoltak a tribünön a politikusok mellett. Így október 23-án, ha leadják az Eldorádó c. filmet (mert mindig leadják), kérem, vágják ki az Eperjes Károllyal készült jeleneteket! Jaaa, hogy akkor értelemetlen a film? Kit érdekel?! A Szomszédokból kérem kihagyni a Kutya bácsis jeleneteket, a Szegedi Nemzeti Színház direktorát pedig függesszék fel állásából az önkormányzati választásokig. A Magyar Rádió pedig csak Mozart zenét adjon, talán még nem derült ki a nagy zseniről, hogy magyar pártpolitikai kulimunkás.

Jaaaa, és még valami: “Ha bárki felhívja a Magyar Rádiót, a kért mellék kapcsolásáig az LGT Szól a rádió című számát hallja; Presser Gábor pedig a Liberális Város című kampánykiadvány egyik arca.” (Magyar Nemzet online). Még jó, hogy vége a Megasztárnak.

Olvass bele ebbe is!