kindle – első benyomások

Elsőként megjegyzem, hogy a rendelés és a szállítás korrekt és gyors volt. Szombaton rendeltem meg a readert, kedden a UPS Express -től egy kedves női hang felhívott, hogy Magyarországon van a kütyü, mélben küldtek egy vámáru nyilatkozatot, azt kitöltöttem, visszaküldtem, s másnap (szerdán) már a Miskolci Nemzeti portáján volt a drágaszágom. A kártyámról az Amazon a megrendelés pillanatában érvényes dollár árfolyamon számolt, a csomagolás sértetlen volt, a dobozban minden tartozékot megtaláltam.

Sajnos nem alaptartozék a magyar szabványnak megfelelő töltő, de az USA ajlazatot le lehet venni, s máris van egy USB kábelünk, amivel PC-hez csatlakoztatva fel lehet tölteni a Kindle-t, (androidos telefonosok előnyben vannak, legalábbis az én telótöltőm működik a Kindle-lel is).

Bekapcsolva a készüléket fantasztikus látvány fogadott. Egyetlen – általam megnézett – videó sem adja vissza azt az élményt, amit a Kindle nyújt. Tökéletesen olvasható képernyő, gyönyörű, éles betűkkel. Tényleg olyan, mintha egy papírkönyvet tartana kezében az ember, de ha ezt lehet überelni, még annál is jobb.

Nagyon fura volt a telefon képernyő és a laptop monitor után, hogy nem világít a kindle kijelzője, néha beleestem abba a csapdába, hogy sötétben akartam olvasni, s meglepődtem, hogy nem vagy csak alig látok valamit. Tényleg úgy működik, mint egy valódi könyv, ha olvasni akarsz, akkor nappali fénynél tedd, vagy gyújts világot.

A menüt hamar ki lehet tapasztalni, egyszerű, átlátható, könnyen megtanulható. A wifi gyorsan felállt, a lapozó gombok is ott vannak, ahol lenniük kell, hamar rááll az ember ujja. Tartalomfeltöltéssel sincs sok gond, a windows gyorsan felismerte a készüléket.

Megvallom, leginkább a szűkösre szabott formátumoktól tartottam, de ha a gépeden van a Calibre, sok gond nem lehet. Nekem leginkább PDF formátumban vannak az összegyűjtött könyvek. Ezeket szinte gond nélkül alakította át a progi mobi formátumba, s hibátlanul olvasható a Kindle ebook readeren. Bár ismeri alapból a PDF-et is, mégsem szerencsés ezt a formátumot használni, mert nagyítás nélkül nagyon aprók a betűk, nagyítással pedig nehézkes az olvasás; ezen kicsit segít, ha elfordítod az olvasót, fekvő helyzetben tartva valamivel nagyobb a betűméret. Ha formátum promléma adódik, vagy nem akarsz vesződni a konvertálással, mélben elküldheted az Amazonnak a kívánt művet, s visszaküldik Kindle-re optimalizálva. Ezt én még nem próbáltam, nem tudom, hogy működik.

A Kindle tud mp3-at is lejátszani, ha esetleg olvasás közben halk zenét akarsz hallgatni, megteheted. A Kindle hátoldalán van két kis hangszoró, elég jó minőségben szól, de fülessel is hallgatható a zene, mivel van a kütyün egy 3.5 mm-es jack bemenet.

Az internetre is kapcsolódhatsz, s honlapokat is böngészhetsz, de igazából nem erre való a Kindle, mindenesetre sürgős esetben kéznél van a web is.

A készülék szépen kidolgozott, jó kézbe venni és kézben tartani, könnyű, vékony, igazi (zsebben) hordozható útitárs. Azt hiszem, egy tokot sürgősen beszerzek hozzá, mert féltem a picikét. Egyelőre nem az Amazontól rendelek, inkább körülnézek itthon, hátha akad valami bőrmappa, határidőnaplós tartó, vagy valami ilyesmi.

Kb. ennyi, ami elsőre eszembe jut. Egyáltalán nem bántam meg, hogy megvettem. Aki vásárláson töri a fejét, nyugodt szívvel ajánlhatom. A piacon jelenleg a legjobb áron kapható. Megrendelni itt lehet. A vásárlás menetéről pedig itt találsz hasznos infókat.

Sajnos nincs nálam HD felvevő, így csak a telefonommal tudtam készíteni néhány videót, ezért sorry!

Az Index készített egy jó minőségű videót is: