hang-élmény

Egy szerencsés véletlen folytán fantasztikus hang-élményben volt részem szombaton a Sóbarlangban. A hang-szerrel egyszer már volt szerencsém találkozni, ez a második találkozás végképp tudatosította bennem, hogy ez a kb. 10 éves múltra visszatekintő ufószerű képződmény gyönyörűen szól.

Sóbarlangban és zenésztársa, Zsarnai Gábor egy órás hangimprovizációt varázsolt a szűk létszámú hallgatóság elé. A hang mellett megszólaltak tibeti hangtálak, óceándob, kalimba, ausztrál didgeridoo, harangjáték, csőharang és még számtalan egzotikus hangkeltésre alkalmas eszköz. Ezen hangszerek az elmélyült meditációt is elősegítik, vagy egyszerűen csak kiragadnak a rohanásból és ellazítanak.

sóbarlang

Volt a hallgatóság közt olyan, aki mély álomba szenderült, voltak, akik relaxáltak, s olyan is akadt, aki árgus szemekkel figyelte, hogyan szólaltatják meg a hangszereket. S mindezek mellé a Sóbarlang környezete…, kiváló volt az egész “ceremónia”. Egyszerűen mesésnek hangzik, hogy a belváros szívében vagy egy pince, abban 23 tonna himalájai kristálysó vesz körül. A remek akusztikájú teremben mindenütt sóba botlik az ember, előtted, mögötted, alattad, fölötted jótékony hatású, fantasztikusan megvilágított sókristályok.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, figyelje a Soós Arnold, vagy irakozzon fel a hírlevelükre! A helyszűke miatt limitált egy-egy ilyen hangimprovizáción való részvétel. Ha jól tudom, legközelebb májusban lesz hasonló, s akkor tán egyszerre több hang is megszólal majd.