a most hatalma a gyakorlatban

Véletlen folytán Eckhart Tolle könyvének a második kötetét kezdtem el olvasni, nem a Most hatalma címűt, ami az első kötet. Talán nem is baj, persze azóta hozzáláttam az első kötetnek is.

A most hatalma a gyakorlatban c. kötet több szempontból is a Bárhová mész, ott vagy c. könyvvel mutat rengeteg hasonlóságot, bár nem annyira gyakorlati, mint Jon Kabat-Zinn könyve, s mint azt a címe is jelzi. Legalábbis én nem találtam annyira gyakorlatinak.

A szerző feltételez némi előképzettséget az itt és most megragadásának a gyakorlatában. Nem konkrét tanácsokat ad arra vonatkozólag, hogyan ragadjuk tetten gondolatainkat, amelyek szerinte legfőbb ellenségünk a jelenben való levéshez, hanem csak annyit mond, figyeljük meg a gondolatainkat, de ne ítélkezzünk felettük és ne értékeljük. Csak figyeljünk. Függetlenné kell válni az elménktől, így egy fajta tudatos jelenléttel a gondolkodás elveszti fölöttünk az uralmat, megszűnik a kényszeres töprengés, a “belső film vetítés”, ami mindig egy elképzelt jövőről szól, ami nem létezik. Így léterhozunk egy “elme nélküli hézagot”, ami eleinte csak nagyon rövid ideig tart majd, de gyakorlással és kitartással egyre hosszabban élvezhetjük, s ezáltal megtapasztalhatjuk az itt és most állapotát, a Lét örömét.

Azért van néhány, a kezdő számára is, hasznos tanácsa, de nem halmozza el az olvasót. Viszont Jon Kabat-Zinn könyvével rengeteg helyen megegyezik, sőt, sokszor az volt az érzésem, mintha ugyanazt a könyvet olvasnám, csak kicsit misztikusabb kiadásban. Jon Kabat-Zinn azt mondja: “Bárhová mész, ott vagy”, Eckhart Tolle ezt úgy fogalmazza meg: “Akárhol is vagy, légy ott teljesen!”.

Mindenesetre hasznos olvasmány és elgondolkodtató, s remélem, a két kötet együtt egészet alkot majd a fejemben is.

Találtam egy két részes videót, amelyben Eckhart Tolle a a gondolatról való lemondásról tart előadást: