az öt tibeti

Az “Öt tibeti” rítus egy gyakorlatsor. Gyakran a fiatalság forrásának is nevezik. Egy angol utazó, Bradford ezredes ismertette meg ezt az ősi, tibeti jógagyakorlatot Peter Kelderrel, aki 1939-ben egy könyvben számolt be a fiatalság forrásáról. A könyv azóta bestseller lett, s az öt tibeti rítust milliók alkalmazzák mindennapi életükben.

az öt tibeti rítus

Az öt tibeti rítus legfőképp a belső energiaáramlást segíti elő, s az energia szabad áramlását akadályozó tényezőket csökkenti. Ezen felül javítja a keringést, erősíti az izomzatot, ösztönzi a sejtek regenerálódását, gyakorlása során tudatosabbá teszi légzésünket, ezáltal az oxigénellátás egyenletes áramlása elősegíti a mélyebb gondolkodást, a kreativitást. Fejfájásra és gerincproblémákra is megoldást nyújt. Nőknél a menstruációs zavarokat orvosolja, klimaxra is remek. Ezen az oldalon a további jótékony hatásokról is olvashatsz.

Az öt gyakorlatsorról rengeteg leírás és videó található a neten, ezért ezeket nem írom le. Pl. itt elég részletes leírását adják a gyakorlatsornak. Viszont fontos, hogy tartsuk be a fokozatosság elvét. Erről és a gyakorlás mikéntjéről egyébként pontos utasításokat kapunk azokon az oldalakon, ahol az öt tibeti rítust taglalják. Mint pl. itt.

A szemléltető videók közül a legjobb, szerintem, a már fent említett Peter Kelder: A fiatalság forrása c. könyvhöz mellékelt dvd-n található. Ennek egy rövid változatát megnézhetitek, s már kezdődhet is a megfiatalodás.