Hold – Moon

Mottó: Milyen csonka ma a Hold,
Az éj milyen sivatag, néma,
Milyen szomoru vagyok én ma,
Milyen csonka ma a Hold.

Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött…

(Ady Endre – Kocsi-út az éjszakában)

Az Avatar c. mozi az egyik véglet, a Hold c. film pedig a másik. Mindkettő remek. Mindkettő scifi. Mindkettő tartalommal bír. Igaz, más-más tartalommal. Mindkettő nagyon színvonalas a maga műfajában.

A Hold c. múviban nincsenek látványos nagy jelenetek, nincs parádés technikai megvalósítás, hacsak az nem bravúr, hogy alig pénzből teljesen hihető és valós látványvilágot hoztak létre az alkotók. Minimal film. A Hold egyszemélyes történet, illetve kettő, mert van egy Kevin Spacey hangján beszélő robot is (GERTY); illetve három, illetve…

A történet röviden annyi, hogy van egy ipse, Sam Bell (Sam Rockwell), aki három éves szolgálatát tölti a Holdon. Dolga csupán annyi, hogy a Föld energiaszükségleteit 75%-ban fedező tiszta energiaforrást (Hélium 3) bányászó gépeket felügyelje és karbantartsa, s a kész energiakapszulákat szabályos időközönként juttassa el a Földre. A szolgálatból már csak két hét van hátra, s mehet haza családjához (feleségéhez és kislányához). Ám ekkor furcsa dolgok történnek…

Többet nem árulok el a sztoriból, mindenesetre nagyon jól kitalált és dramaturgiailag nagyon átgondolt forgatókönyv készült a filmhez. Sam Rockwell pedig hozza rendesen a figurát, ami nem könnyű, hiszen másfél órán keresztül egyedül kitölteni az űrt nagy feladat. A monodráma kivételes lehetőség minden színésznek színpadon és filmen egyaránt.

S hogy miért izgalmas ez a film? Anélkül, hogy elárulnám a végkifejletet, csak annyit jegyeznék meg, hogy nagyon pontos kérdéseket tesz fel az ember egyedi, megismételhetetlen voltával kapcsolatban. Valóban egyediek vagyunk és megismételhetetlenek? Az életünk mi magunk vagyunk? És az a mi életünk? Az emlékeink mi magunk vagyunk? És a mi emlékeink azok, amikre emlékszünk? Lehet-e Istent játszani emberként? És milyen következményekkel? A 2001. Űrodüsszeia, a Szárnyas fejvadász és a Solaris után ismét itt van egy fontos kérdéseket feszegető film.