Betörő a szekrényben – olvasónapló

betörő a szekrénybenAvagy a Betörő, akit szekrénybe zártak – mindkét cím ugyanazt a regényt és szerzőt takarja, csak az első az Albatrosz könyvek 1984-es kiadása Várnay Enikő fordításában, az utóbbi pedig az Agave gondozásában jelent meg 2007-ben Varga Bálint tolmácsolásában. Én a 84-es kiadást örököltem meg és olvastam el.

Lawrence Block neve már ismerősen cseng, hiszen találkozhattunk vele a Ha a szent kocsma is bezár ismertetőjénél, és már eme regénye kapcsán megállapítottam, hogy szellemes, humoros és olvasásra érdemes író.

Sajnálom, hogy az Agave kiadásában megjelent Block regényeket (van belőle néhány!) anyagi okok miatt nem gyűjthetem még be, s bár nem mai szerzőről van szó, a régebbi kiadások közül csak a címben szerepelt könyvet találtam az Albatrosztól. Esetleg, ha valakinek tudomása van régebbi kiadású és olcsó Block könyvekről, nyugodtan írja meg nekem.A Betörő a szekrényben Lawrence Block Bernie Rhodenbarr-sorozatának x-edik regénye, és egy nem mindennapi betörő a főhőse, vagy inkább antihőse, aki betörései során gyakran kerül abszurd heyzetekbe. Amolyan bruszwiliszes figura, aki egyszer egy szekrényben várja végig, amíg az általa kirabolt célszemélyt… (de nem lövöm le a poént), másszor meg Kiplinget idéz, vagy Spinozát olvas, mert fenemód művelt is emberünk, ami érthető is, hiszen amikor éppen nem betörő, akkor egy kis antikváriumot vezet.

De ne menjünk előre, maradjunk csak a tárgyalt regénynél. Bernie barátunk itt még nőtlen és főállásban űzi a betörő mesterséget. A szakmában profinak számít, mégsem él fényűző életet, mivel időnként alapvető hibákat követ el. És talán éppen emiatt szerethető figura. A szerencsével gyakran hadilábon áll, és ha betör valahová, előbb-utóbb egy hulla is megjelenik a színen. Persze egy vérbeli betörő soha nem gyilkol, mégis mindig ráterelődik a gyanú, s ilyenkor egy detektív bőrébe kell bújnia, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Ekkor rendszerint megjelenik egy nő is, hogy hősünk mellé álljon, de a nők is megérzik Bernie-n, hogy alapjában véve vesztes típus, s a történet végén faképnél hagyják, biztosítva, hogy milyen cuki pofa. (A sorozat valamelyik kötetében viszont Bernie rátalál az igazira, s megházasodik, a hölggyel éppen ebben a regényben ismerkedik meg, igaz, egyelőre csak telefonon.)

Akárcsak a Szent kocsmában, itt is nagy szerepe van az intuíciónak, az emberismeretnek. Nem a szokásos lépésről lépésre, logikai fejtegetések által oldódik a gordiuszi csomó, hanem kocsmáról kocsmára, kör kör után (rundó), mire végre másnaposan kitisztul a kép és összeáll a ön-védelem minden apró mozzanata. Betörőnknek sikerül tisztára mosnia magát, ami nem is olyan nehéz, hiszen úgy tűnik, egy kicsit mindenki benne van az ügyben, egy kicsit mindenki simlis, egy kicsit mindenki korrupálható.

Shakespeare tanulása közben
remek kikapcsolódás Block olvasása, s remélem, mire a Shakespeare szöveggel végzek, egy másik Block kötet is a kezembe kerül.

Olvasd el ezt is!

További olvasónaplók…