Kérdezze meg…

gyógyszerekKérdezze meg háziorvosát, gyógyszerszét a mellékhatásokról, kedves egészségügyi miniszter úr, mielőtt bármit is “reformál” gyógyszerfronton! Ám, mi is érdeklődjünk, mielőtt a miniszter úr édesanyja csuklani kezd.Persze reformról kevésbé szól ez a mizéria. Leginkább a pénzről szól. Sok pénzről. Amúgy is a gyógyszeripar/vegyipar a világ egyik legjövedelmezőbb iparága.

De szép is volt régen, amikor még nem mérgeztek bennünket mindenféle kémiai vegyületekkel gyógyítás címén, és sajtolták ki belőlünk az egészséget utolsó fillérjeinkért. Amikor a vegyi termékek még nem módosították tudatunkat, de legfőképp emlékezőképességünket nem fertőzte meg a vegyipar, és tudtuk, milyen nyavalyára milyen gyógyfűért kellett kisétálni a kertek alatti rétre, vagy erdőbe. De a tabletták szép lassan hatni kezdtek, és már eszünk ágában se volt dédnagyanyáink praktikáiért folyamodnunk. Egyszerűbb bevenni a kék, vagy piros kapszulát, azt' lesz, ami lesz.

Legföljebb a beteg elpatkol, de azt meg ráfogjuk a mellékhatásokra, mert azok aztán vannak. Gyógyító hatás alig, mellékhatás viszont dögivel. Az egyik legáltalánosabb mellékhatás, hogy pénztárcánk tartalma rohamosan apad, s ha végképp egészségesen akarunk élni, akkor jobb, ha a fizetésünket a patikákba utaltatjuk.

Elismerem, biztosan vannak életmentő, helyettesíthetetlen gyógyszerek, de azért az nonszensz, hogy a gyógyszerfogyasztó országok élmezőnyébe tartozunk. Az senkinek nem jutott az eszébe, hogy ennyi gyógyszertől kicsattanó egészségű népnek kellene lennünk? S azok vagyunk? Nem. Akkor? Kicsit ésszerűbben kellene, és jóval olcsóbb lenne nekünk is, az államnak is.