A végén 6:3

6:3
A félidőben már 4:2! Persze 2:4, hiszen idegenben játszottunk a 90 éve veretlen kapitalistákkal, s a végén 3:6 lett, de hát az évszázad mérkőzésén (az angolok nevezték el így!) a magyar csárdás volt a menő, nem az angol keringő.
Néhány éve karácsony táján már volt szerencsém megtekinteni ezt a mérkőzést, akkor is végig néztem. Tegnap pedig végre DVD-re is fölírhattam azt a csodálatos 6 gólt.

Előre bocsátom, nem értek a focihoz, nincs sport diplomám, se aktív focista nem vagyok már, csupán érzelmi alapon viszonyulok a labdarúgáshoz. Éppen ezért az első pillanattól a meccs lefújásáig úgy izgultam, mintha élőben, itt és most játszották volna a mérkőzést. Hiába tudtam az eredményt, a 6:3-as végeredmény után is felhördültem a kihagyott helyzetek láttán, és hajtottam a fiúkat az újabb gólért.

Nekem mondhat akárki akármit! Az évszázad mérkőzésén olyan modern focit láttam, amit mai magyar meccseken csak elvétve. Az iramról nem is beszélve. Míg egy mai 90 perc egy évszázadnak tűnik, a 6:3-as mérkőzés egy pillanat alatt fejeződött be. Alig volt üresjáték, gurult a labda, hol az angolok kavartak, hol mi, hál'istennek, mi többször. Persze voltak eladott labdák, pontatlanságok, de rövid, lapos passzokban volna mit tanulniuk a mai magyar válogatott játékosainak. A néhány érintős kapuig jutást pedig erről a videóról tukmálnám be a maiak fejébe és lábába.

Jaaa, és 4 csatárral és (támadásokkor) az előretolt középpályás sorral lehet ám 6-ot rúgni! Még az angoloknak is. 4-2-4 -es felállás, hol van ma ilyen? Ki kockáztat meg egy deffenzív világban ilyen taktikát? (Kik ma a világverők? A jól szervezett, védekező focit játszó olaszok!)

Persze, sokat változott a labdarúgás. Izomkolosszusok, gladiátorok egy agyon taktikázott mérkőzésen arra vigyáznak, hogy az ellenfél egy góllal kevesebbet rúgjon.
Lehet, hogy a maiak jobbak (sőt, biztos). Lehet, hogy az Aranycsapatot elsöpörnék (sőt, biztos). De ezek a fiúk még játszották a focit, tették a labdát, merészek voltak, íze volt a játéknak, volt benne vagányság, egyéni “hozzáadott érték”, volt benne kurázsi.

Szép volt fiúk! Megemelem a kalapom mélyen előttetek, mert büszke volt a magyar akkor is, és most is, ha felidézi a csodálatos pillanatokat.

powered by ODEO