A vélemény szabad?

Nem minden esetben. Magukat bősz emberi jogok védőiként megnyilvánuló bloggerek, de főleg más web/fórum – portyázó szabadcsapatok, akik hevesen kiállnak a szólásszabadságért, és percenként idézik azon alkotmányos jogot, hogy az egyén bármikor, bárhol szabadon kifejtheti véleményét, folyamatosan támadást intéznek blogbejegyzések kommentjeiben a véleményt kifejtő bloggerek ellen. Így ellenem is.


Ez még nem volna baj. Elfogadom, hogy más véleményen vannak, mint én. A baj az, hogy ők nem fogadják el azt, hogy én más véleményen vagyok, mint ők. Annyira nem fogadják el, hogy alpári módon pocskondiáznak – tisztelet a kivételnek! -, fenyegetnek, hőbörögnek. Mindezt csak azért, mert más véleményen vagyok.

Sokszor olvasom a kommentekben, hogy az ilyen büdös komcsikat, mint én, el kellene hallgattatni. A bőszebbek szerint felakasztani kellene. Hmm… Lehet, hogy igazuk van.

Végül is ez történik most a politikában is. A baloldalt el kell hallgattatni, el kell söpörni. Csak egy vélemény lehet, a jobboldal véleménye, s ha valaki ki meri nyitni a száját a másik oldalon, akkor belé kell fojtani a szót.
Csak egy igazság van. Több nincs. Egy vélemény lehet. Több nem.

Hát nem, kedves barátaim! Véleménye bárkinek lehet. És véleményét bárki elmondhatja, leírhatja. Ugye, ebben bősz barátaim egyetérthetünk? Pláne, ha az ember a saját blogjában írja le véleményét.

Miféle megkülönböztetés tőletek az, hogy az utcán tüntető ember elmondhatja véleményét, egy számítógép előtt ülő ember viszont nem?! Vagy az Alkotmányban van valami ide kapcsolódó paragrafus, ami elkerülte volna a figyelmemet?

Persze azt nem tudjátok elérni ,sokszor nyomdafestéket nem tűrő hozzászólásaitokkal, hogy az ember leírhassa véleményét, amely nem egyezik a tiétekkel. Még a kedvet sem fogjátok elvenni a véleménynyilvánítástól.

Így el kell viselnetek, hogy továbbra is találkozni fogtok, ha nem is az utcán, de itt a Blogtéren más, a tiétekkel nem egyező véleménnyel. Nem fogjátok agresszív, bíráló, ocsmány, személyt sértő hozzászólásaitokkal elvenni a jogot ahhoz, hogy más véleményen lévők leírják, amit gondolnak. Jobb, ha ezt tudatosítjátok magatokban, mert sok dühödt pillanattól mentesíthetitek magatokat.

És még valami. A stílus maga az ember. A megnyilvánulásaiban is. Aki nem ért egyet a más véleményen lévőkkel, azt nem kell pocskondiázni, fogyatékos értelműnek tartani, gyűlölni. Nem kell szeretni sem, természetesen. De gyűlölni valakit csak azért, mert más a véleménye, nem igazán toleráns dolog. Lehet vitatkozni, de dafkéból leanyázni fölösleges.

Az is igaz, hogy az elmúlt hetek eseményei azt sugallják, mindent szabad. Nagy tévedés! Vannak az egymás mellett élésnek szabályai. Az egymás mellett blogolásnak is megvannak a szabályai.

És még egy jótanács. Érdemes elolvasni először a bejegyzést, és ahhoz hozzászólni, nem egyből jönni a már elcsépelt sallangokkal, aminek legtöbbször semmi köze az adott bejegyzéshez!

Üdvözlettel, és tisztelettel: bajla