“Brutális rendőrség”

A “brutális rendőrség” felszólítás nélkül éles lőszerekkel gyilkolta halomra a békés tüntetőket. 1956-ban.De akkor diktatúra volt, és a rendőrséget az egypárt irányította.

2006-ban demokrácia van, ahol mindent lehet. A szólásszabadság nevében rombolni, törni-zúzni, rendőröket molotov koktélokkal dobálni, tankokat elkötni. A rendőrségnek eközben nyilván a tankot békésen forgalomirányítani kellene a közlekedési szabályok betartásával és a közlekedés akadálymentesítése érdekében. A randalírozóknak pedig szivélyes mosollyal ásványvizet osztani, a kezükbe pedig köveket adni, a molotov koktélok gyutacsát előzékenyen meggyújtani, és kitárni mellüket, hogy: ide dobjátok. Nyilván. Ha ez történt volna 23-án, akkor most minden jogkukacoskodó elégedett volna, hisz ez a demokrácia.

Nem, kedves, barátaim. A rendőrségnek a törvényben meghatározott módon nem lehetősége, hanem kötelessége eljárni a rendbontókkal szemben.

A diktatúrával szemben 2006. október 23-án a rendőrség többszöri felszólítás után, időt hagyva a jogkövető lépésekre, félóránként nyomult előre. Tehát ideje mindenkinek volt, hogy eldöntse, békés tüntető/megemlékező akar lenni, vagy rendbontó. Aki akart, hazamehetett. Aki nem akart, az köveket ragadott, molotov koktél hajigált, vascsöveket, késeket, baseball ütőket használt, barikádokat emelt, tankkal masírozott.

Az pedig egy káoszban, hogy ki a békés tüntető, ki a kíváncsi katasztrófaturista, ki a randalírozó, nem egészen lehet nyomon követni, pláne, ha a radalírozók bevett módszere, hogy veszély esetén szétoszlanak a homogén tömegben.

Felvetik sokan azt is, hogy a randalírozókat miért a Fidesz nagygyűlés felé terelték. Ez sem állja meg a helyét. A felvételekből is látható, hogy a rendőrség és a randalírozók között mintegy 150-200 méteres távolság volt. Ez már kizárja a szó szerinti terelést. Másrészt a randalírozóknak többször volt lehetőségük, hogy ne a nagygyűlés felé vegyék az irányt. Harmadrészt, a Fidesz nagygyűlésen egyetlen felelős szónok nem volt, aki azt mondta volna a fejlemények tükrében az odacsődített embereknek, hogy ne vegyüljenek a nagygyűlés után a randalírozókkal, mert abból baj lehet.

“A főkapitány elmondta: egy rendőri vezető folyamatosan tartotta a kapcsolatot az Astoriánál nagygyűlést tartó Fidesz egyik képviselőjével.

Amikor a tüntetők és a rendőrök az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út torkolatához értek, megálltak, és a rendőrök kérték a Fidesz-rendezvény szervezőit, hogy a hallgatóságot a rendezvény végén három irányba küldjék el: a Blaha Lujza tér, a Kálvin tér és az Erzsébet híd felé, ne pedig a Deák tér irányába. A rendőrség megállította a sorfalat a Deák tér magasságában, és szabad mozgást biztosított, hogy a jogkövető állampolgárok elhagyhassák a területet.

Közölte: kollégája jelezte a Fidesz-rendezvény szervezőjének, hogy a Deák tér felé vezető út nem szabad, de a másik három igen. “Mi megvártuk ennek a jogszerű rendezvénynek a végét, megvártuk, amíg a jogkövető állampolgárok levonulnak, majd utána indult meg újra” a rendőri sorfal.” (Hírszerző)

A főkapitány szerint a tüntetők például elmehettek volna a Nyugati pályaudvar vagy a Roosevelt tér felé. Mint mondta, többször felszólították a jogszabálysértő tömeget, hogy aki jogkövető magatartást akar tanúsítani, hagyja el a területet.

Az MTV ostromakor azt mondták sokan, hogy a rendőrség nem végezte megfelelően a feladatát, aztán a következő napokban már jól végezte. Most meg az a baj, hogy “brutálisan” oszlattak egy be nem jelentett valamit. Hol az igazság? Nyilván nincs ilyesmiben tapasztalatunk, hál'istennek.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a tüntetés feloszlatásához választott rendőri intézkedésekkel is azonosulni tud a megkérdezettek 54 %-a, 6 % még keményebb fellépést vár volna, viszont 31 % brutalitásnak értékeli a gumilövedékek és a könnygáz bevetését.

Nyilván voltak vitatható intézkedések és hibák. Ezek ellen a vétlen sértettek jogorvoslatot eszközölhetnek (a diktatúrában ezt nem tehetnék meg). Láttam én is a tudósításokban viperát szorongató rendőröket. Nyilván ezt is ki fogják vizsgálni.

Én mindenesetre osztom Kósza véleményét, aki kezd optimista lenni, hogy egy olyan országban él, ahol a rendőrség garantálja a biztonságot és nyugalmat .

Olvasd el ezt is!