Média zavargások

Azt hiszem, elsiklottunk a napok óta tartó zavargások miatt egy fontos kérdésen. Mégpedig azon, hogy az elhíresült Gyurcsány hangfelvétel eléggé szeszélyesen megvágott rövid változatát a Magyar Rádió honlapjáról lehetett elsőként elérni.
Azt hiszem, elsiklottunk a napok óta tartó zavargások miatt egy fontos kérdésen. Mégpedig azon, hogy az elhíresült Gyurcsány hangfelvétel eléggé szeszélyesen megvágott rövid változatát a Magyar Rádió honlapjáról lehetett elsőként elérni.

A Magyar Rádió, ha jól tudom, közszolgálati. A frissiben megválasztott rádióelnök, Such György szerint: “elfogulatlan, prekoncepciók nélküli hírszerkesztést, valódi híreket és nem politikai kinyilatkoztatásokat tartalmazó hírműsorokat, alapos és mély háttérműsorokat” kell sugározni.

Akkor kinek a felelőssége, hogy vasárnap egy elfogult, koncepcióval megvágott hanganyag kerülhetett ki a Magyar Rádió honlapjára? És néhány óra késéssel került csak ki az eredeti, vágatlan változat!

Ilyent csinálni hatalmas felelősség, az események tükrében pedig óriási a tét. Belegondolt valaki a Rádiónál, hogy ennek milyen következményei lehetnek? S ha igen, akkor azokat vállalja is? Vagy a sűrű homály mögé bújva, most röhög a markában az illető, és aki engedte, hogy mindez, ilyen formában megjelenjen a közrádió honlapján?

Más. Sajnos csak egy tv van talpon a tüntetések kezdete óta, a Hír tv. Senki más. A tv2 még próbálkozik, de közvetítőkocsijuk vagy lekésik, vagy nem ér oda, vagy képet nem ad. Szerencsétlen fiatal, tapasztalat nélküli hölgyeket küldenek az utcára, akiknek remeg a hangjuk a félelemtől, és alig bírnak megszólalni az események láttán. Megjegyzem, mindenkinek remegne a hangja, mint ahogy a hírtévés férfi tudósítóké is remeg. No, de miért fiatal nőket kell kiküldeni? Mindegy, nem is erről akartam szólni.

Szóval egyedül a Hír tv élő tudósításaiból követhetjük az eseményeket. Nem kedvelem különösebben a Hír tv-t, és most nagyon finom voltam. Egyetértek a felháborodását kifejező SZDSZ-szel, a Házelnök asszonnyal, és az Újságíró Szövetséggel, amikor elítélik a pártos közvetítést. Ám mégis csak ők közvetítenek egyedül az eseményekről, őket veszi át a hazai és a külföldi média. Hol vannak a többiek?

Rendben, az MTV az ismert okok miatt kevéséb tud percre pontosan tudósítani. De miért nem jön ez össze a láthatólag igyekvő tv2-nek? Hol az RTL klub? Mintha nem is hazai csatorna lenne. Lehet, hogy hozzájuk még nem jutott el a tüntetések, és az éjjeli zavargások híre? Kötve hiszem, mert a fél világ televíziós társaságai már rég belakták a Parlament környékét. Közvetítőkocsik tucatjai lepték el az utcákat mindenféle logókkal díszitve. És hol a Duna tévé? Az a tévé, amely szintén közszolgálati, ráadásul műholdon keresztül a világ minden részére közvetíthetné távoli magyarjainknak az eseményeket.

Vagy mindegyikük fél, hogy az MTV után ők lesznek a soros éjszakai randalírozás elszenvedői?

Akárhogyis nézem, ezek most történelmi napok. Bármi lesz a vége (s remélem, mihamarabb vége lesz!), ezekről a napokról írni fognak a történelemkönyvekben. Az archívumokban ott lesznek a videók, dvd-k, vagy nem tudom én, milyen hang-, és képrögzítő eszközök. De nem mindegy, hogy milyen kommentárokkal! Elfogult, vagy perkoncepciók nélküli anyagokból tudja meg a jövő nemzedéke, hogy mi is történt annó. Nagyon nem mindegy.