Úszó E(m)B(ermadár)

magyarázza már el valaki az én kis “zsebblogger” (ezt a kifejezést ma hallottam, tetszik!) agyamnak, hogy a fergeteges NOX népies rütyütyü mi a fenét énekel abban az Embermadaras dalban?Szóval miénk az EB, jó kis EB, meg úsznak is benne, meg minden. Ennek tényleg örülök, mert azért ez mégis csak valami, és még csak nem is árral szemben úsznak.

De magyarázza már el valaki az én kis “zsebblogger” (ezt a kifejezést ma hallottam, tetszik!) agyamnak, hogy a fergeteges NOX népies rütyütyü mi a fenét énekel abban az Embermadaras dalban? És hogy jön az úszó EB-hez az Embermadár? Hallottam a megnyitón, hogy a zenekarnak egy neves úszónk láttán jött a dalban megfogant gondolat, de én akkor se értem, ha a fene fenét eszik, akkor se. Valami ilyesmi, hogy: “Szállj, szállj, szabadon szállj…” Mi ez? Valami szadeszes újraértelmezés, vagy az István, a király egyik dalának továbbgondolása? Vagy legjobb úszóink röpülni tanulnak, vagy átigazoltak a vitorlázó repülősökhöz? Vagy kirúgták valamennyit? Vagy mi?

Még a pillangó úszás felrémlik, hogy esetleg valami köze van a repüléshez, a lebegéshez, a szárnyaláshoz. Na, talán a szárnyalás közelebb vihet a megoldáshoz. Szárnyaljatok magyar úszók, szárnyaljatok fel az égig, de legalábbis a dobogó legfelső fokáig. Hmmm, nem meggyőző. Nem rossz, de nem az igazi.

Lehet, hogy teljesen rossz irányban haladok. “Szállj, szállj, szabadon szállj…” Nézzük a szabadon szót. Ezt is szedjük darabjaira. Szab-ad. Ahaaa! Szab. Itt van, megvan! Szab – ez itt a lényeg. Ne szabadkozzunk, voltak nagy csaták az eb megrendezése körül, az építkezés körül, meg minden körül, de mégis most itt van, a miénk, mintha ránk szabták volna, és most már az ellendrukkerek is szabhatják, mert azt jól elszabták, és most már szabad örülni, és a végén tán még szállni is szabad szabadon a szabadnapon vagy hétköznapon, és szabad szabadon kifütyülni Gyurcsány Fletót egy sportmegnyitón, mert ez egy szabad ország, szabad élet, szabad madár, szabad szombat, szabad szappanozni…