Utcazene Fesztivál

Itt az ideje, hogy népszerűsítsem a Veszprémi Utcazene Fesztivált, amelyen az Abszolút Kezdők zenekar is immár harmadik éve föllép. A név megtévesztő, mert csak részben utcazenészek lepik el a város néhány napra. Esténként igazi hazai sztárok és külföldi neves résztvevők adnak ingyenes koncerteket a város különböző pontjain.

Itt az ideje, hogy népszerűsítsem a Veszprémi Utcazene Fesztivált, amelyen az Abszolút Kezdők zenekar is immár harmadik éve föllép.

A név megtévesztő, mert csak részben utcazenészek lepik el a város néhány napra. Esténként igazi hazai sztárok és külföldi neves résztvevők adnak ingyenes koncerteket a város különböző pontjain. De nem is fecsegek itt, hisz az Utcazene hivatalos honlapján lényegretörő, és részletes leírás található minderről. Íme:

“Első látásra az Utcazene Fesztivál nem több, mint egy a nagy nyári fesztiválok sorában, hisz’ mint mindenhol, itt is vannak színpadok, van rock and roll, van Kispál és a Borz és van Quimby, van sör, vannak lányok és fiúk, és van vidámság. Mondom, első látásra olyan, mint a többi. Első látásra…

Az alábbiakban megkíséreljük azt megmutatni, hogy számunkra az “Utcazene” miért “a” fesztivál az ország rendezvényeinek sokaságában. Mindenek előtt azért, mert Veszprémben van! Ez alatt jelen esetben nem csupán azt értjük, hogy hol kell leszállni a vonatról/buszról, hanem a fesztivál alatt belakott utcákat, tereket, kapualjakat és udvarokat. A fesztivál idejére felállított két nagy és öt kisebb színpad együtt egy “belvárosnyi fesztivált” alkot, mely tény rögvest magában rejti a második megkülönböztető okot: mert ingyenes. Továbbá, míg az utcát színpadként használó művészek eddig nem hogy önálló fesztivállal, de a legtöbb hazai városban még létjogosultsággal sem rendelkeztek, addig Veszprém a legkülönfélébb csatornákon hirdeti, hogy július 11-15. között a város lakosságát és a turistákat szórakoztatni bíró utcai zenészeket keres, akiknek ideális technikai feltételeket, ingyenes szállást és napi kétszeri étkezést biztosít úgy, hogy a közönség, illetve a szakmai zsűri által legjobbnak ítélteket még összesen 1 millió forint pénzdíjazásban is részesíti. Ezért a harmadik ok: mert úttörő! Mivel a versenyzők között – az “utcazene” műfaj sajátosságából adódóan – nehezen találhatók országosan is ismert “húzó” nevek, ezért a főszereplő utcai muzsikusok mellett több mint félszáz sztárfellépő ad belépőmentes, “emberközeli”, az ország más fesztiváljain hallhatótól merőben eltérő hangulatú koncertet Veszprém utcáin. Tehát: mert egyedi hangulatú!

Idén már a hetedik fesztivált rendezzük meg városunkban, és a rendezvény folyamatos fejlődését látva – tavaly mintegy 60 ezer látogatója volt a fesztivál programjainak, s több ezer vendég érkezett városunkba kimondottan a fesztivál miatt – ismét lépünk egy nagyot a rendezvényt életre hívó célok megvalósítása érdekében. Idén is több, a szó minden értelmében világsztár produkciót köszönthetünk a rendezvényen, ezzel is jelezve, hogy a fesztivál kinőtte a megye határait és országos népszerűségre tör.

Ez, a programok sokaságát végignézve, nem tűnik megalapozatlan célkitűzésnek, s így méltán bízhatunk abban, hogy július 11-15. között érdemes lesz Veszprémbe látogatnia mindazoknak, akik – az ország egyik legszebb városa mellett – kíváncsiak közel nyolcvan kiváló zenekar ingyenes koncertjére. Mert a legjobb!!!”

Az Abszolút Kezdők kedd este 21 órakor lép föl a megszokott helyén, a Reider Optika színpadán. Részvételünk már hagyomásnyosnak mondható, és mindig remek buli van rengetek nézővel. Gyertek, és bizonyosodjatok meg róla! Most végre meghallhatjátok az Abszolút kezdők klasszikusokat, amelyekből eddig néhány ízelítőt adtam e blog keretein belül is.

Olvasd el még miskolci beszámolómat is!