Mikola a nagygyűlésen

Mikola szerint nem lesz rendzavarás a mai Fidesz nagygyűlésen. Azt mondja a doktor úr, hogy: “Ott leszünk a Kossuth téren, meghallgatjuk a Kormorán zenéjét, megnézzük a színpadon álló hírességeket…Mikola szerint nem lesz rendzavarás a mai Fidesz nagygyűlésen. Azt mondja a doktor úr, hogy: “Ott leszünk a Kossuth téren, meghallgatjuk a Kormorán zenéjét, megnézzük a színpadon álló hírességeket, (…) meghallgatjuk Orbán Viktor beszédét, utána zene lesz, talán még énekelni is fogunk, azután szép csendben, békésen elvonulunk.”

A kis naiv. Dehogy nem lesz rendzavarás. Ő maga lesz a rendzavarás. Ha egy kicsit nem figyel oda, megindul a nyelve, s csak úgy ontja majd az égbekiáltó gondolatait, hogy a tetőkön sunnyogó mesterkövészeknek kell lelőni végül, de legalábbis a közelben álló testőröknek kell rávetniük magukat, hogy hallgasson már el.

Pedig Viktor már napok óta sujkolja a doktor úr agyába, hogy: “Pista, kérlek, csak azt mondd, amit megbeszéltünk! Ne többet, inkább kevesebbet, de, kérlek, ne kelljen másnap a Napkeltében magyarázkodnom miattad! Hát tönkre akarsz tenni bennünket?! Kérlek! Ugye megígéred!” Erre a Pista azt mondja, hogy: “Viktorom, csalódtál te egyszer is bennem? Na, jó, az a szinglizés meg az a határon túli magyarozás nem kellett volna, de csak egy picit nem figyeltem oda, és jött belőlem. Nem tehetek róla. Lőjetek le, ha ez a vasárnapi nagygyűlésen előfordul!” Viktor hallgat, néz azzal a bogár szemeivel, megvakarja pelyhedző barkóját, majd komolyan így szól: “Jó, Pistám. Lelövünk.”

Persze először Viktor bombabiztos megoldásra gondolt, ha a Pista elkezd fecsegni, de a bomba mégse biztos, mert lehet, hogy nem csak a Pistát találja telibe, hanem a hozzá közel állókat is, így tán még Viktort saját magát is. Végül a mesterlövészek mellett döntött.

De, reméljük, nem lesz erre szükség. Reméljük, hogy két jóbarát ül majd a Mikola mellett, és amikor a doktor úr elkezd mocorogni, és már épp a pulpitus felé indulna, hogy szóljon az ő népéhez határon innen és túl, szépen észrevétlenül visszafogják, és csak annyit súgnak a Pista fülébe: “Pista, nyugalom, ezt majd a partin megbeszéljük a demonstráció után.”

És a Pista szája kissé megrándul, de ezt a kamerák nem veszik észre, a mesterlövészek, akik Mikola mozdulatára egy pillanat alatt célra tartottak, most megnyugodva lábhoz helyezik fegyverüket, egy narancsszínű lufi épp elszabadul, és az ég felé tör, erre egy kisfiú eszeveszett sírásba kezd, de a sírást elnyomja a tömeg ovációja, mert a színpadra lép Viktor, az Orbán.