Szén-dioxidot vegyenek! Olcsón adom!

Szén-dioxidot vegyenek! Olcsón adom! Igen, kérem, már ilyen is van. A kiotói kvótakereskedelemről szóló törvény szerint amely ország a törvényben meghatározott kvóta alatt bocsát ki szén-dioxidot, a különbséget eladhatja…

klíma
Szén-dioxidot vegyenek! Olcsón adom! Igen, kérem, már ilyen is van. A kiotói kvótakereskedelemről szóló törvény szerint amely ország a törvényben meghatározott kvóta alatt bocsát ki szén-dioxidot, a különbséget eladhatja egy olyan országnak, amelyiknek magasabb a szén-dioxid kibocsátása. Egy tonna szén-dioxid ára kb. 4-10 euro. Ez Magyarország viszonylatában évi 10-17 milliárd forintot is érhet.  És mivel kis hazánk 30% kvótafelesleggel rendelkezik, elég jó kis bizniszt köthet a jövőben. Hmmm… Ahelyett, hogy valódi megállapodásokat kötnének, és tényleg tennének valamit a globális felmelegedés ellen, ilyen és hasonló szarságokat léptetnek életbe a bársonyszékben ülők. Nem hiszem, hogy egy fejlett, sok milliárdos bevétellel számoló (amúgy környezetszennyező) vállalatnak nagy veszteség, ha néhány millióért vásárolnia kell kvótát, hogy aztán büntetlenül folytathassa tovább tevékenységét. Ezzel nem hiszem, hogy elriasztanák őket. A kiotói egyezményben vállaltak hatását még az ENSZ-jelentés is megkérdőjelezi:

“ha mindenki betartaná a korlátozást, a légkör szén-dioxid-tartalma a mai szinten maradna, míg a felmelegedés fékezéséhez a kibocsátást felére kellene csökkenteni. Utóbbira nincs remény, ezért kell tisztelni az elsőt.”

Így a kis szigetállamok (pl. Málta), akik elsőként emelték föl szavukat, csak reménykedhetnek , hogy a kiotói egyezményt aláírók egytől-egyig betartják vállalásaikat.