Internet cenzúra

Az ember azt hinné, hogy az internet még a diktatórikus, vagy kevésbé demokratikus országokba is elhozta a szólásszabadságot és a demokráciát. Holott ez nem egészen így van.Az ember azt hinné, hogy az internet még a diktatórikus, vagy kevésbé demokratikus országokba is elhozta a szólásszabadságot és a demokráciát. Holott ez nem egészen így van. Mint már arról írtam, Kínában felhúzták a kínai Nagy Tűzfalat: Állandó internetrendőrség felügyeli a webet, és menthetetlenül törlik a szerverekről a nemkívánatos tartalmakat. Ugyan a kínaiak alig 7%-a használja az internetet, de ez még így is 94 millió ember. És ezek az emberek csak szigorú szűrökön keresztül érik el az internet tartalmait.

A Google is beadta a derekát a kínai vezetésnek. A pártvezetés által tiltólistára vett szavakat nem lehet keresni a Google-ben, cserébe lekerült a kínai tiltólistáról. Az Országos Népi Gyűlés ülésezése idején 50 000 cenzor ügyeli az internetes fórumokon és blogokon megjelenő, szoftverekkel nem szűrhető tartalmat. A Microsoft szintén benyalt a kínai hatalomnak. Blogszolgáltatásába szűrőprogramot épített, amely megszűri a nemkívánatos tartalmakat.

És ez nem csak kínai specialitás. A világ más részein is tényleges hőstett pl. blogot írni, és különböző fórumokon véleményt nyilvánítani. Persze lehet az internetet cenzúrázni, bizonyos tartalmakat letiltani, és nagy nyugati cégeket lekenyerezni, de egy biztos. A felhasználókat nem lehet egyenként falhoz állítani.