Választási kutyakomédia

Az nem meglepetés, hogy Alföldi Róbert lett a Bárka Színház igazgatója. Kétségkívül tehetséges rendező, s ahol eddig megfordult rendezőként, többnyire ment vele a társulat a munkában, színt vitt a közösségek életébe. A meglepetés az, ahogy színházigazgató lett. Az nem meglepetés, hogy Alföldi Róbert lett a Bárka Színház igazgatója. Kétségkívül tehetséges rendező, s ahol eddig megfordult rendezőként, többnyire ment vele a társulat a munkában, színt vitt a közösségek életébe.

A meglepetés az, ahogy színházigazgató lett. Ugye kis hazánkban mindig egy általában álságos, kutyakomédia a színházigazgató választás. Olyan, mint a politika, de ezen ne is csodálkozzunk, hiszen politikusok döntenek a színházak élére kinevezett direktorokról. Kiírnak egy pályázatot, jelezvén, hogy ez egy teljesen demokratikus rendszer. Igazgatójelöltekből pedig nincs hiány, érkeznek is a pályázatok szépen. Aztán jönnek a meghallgatások, s végül az önkormányzatok kultúrális bizottsága dönt. Néha kikérik az adott társulat, és valamilyen színházi fórum véleményét, de többnyire nem. Tisztán politikai érdekek, lobbizások mentén dől el a direktor kérdés. Persze mindig van egy hátszeles pályázó, aki tuti befutó, tudja is mindenki, de a látszat kedvéért mindenki pályázik, vitatkozik, nyilatkozik, korteskedik. Kutyakomédia az egész. A társulatok pedig csak reménykedhetnek, hogy végül a politikusok egy alkalmas, színházi embert neveznek ki színházuk élére. Ez sajnos nem mindig sikerül. Hozzátenném, hogy ez az egész buli teljesen tudatos a politika részéről, így akarják szépen, csöndben ellehetetleníteni a színházakat, hogy aztán megszüntessék, összevonják őket, s a felszabaduló színházi épületeket jó pénzért értékesítsék, vagy kínai üzletházat nyissanak benne, esetleg majd bordélyt, ha törvény lesz rá.

Alföldi Róbert esetében nem így történt. A józsefvárosi önkormányzat nem írt ki pályázatot. Messzemenőleg figyelembe vették a társulat akaratát. Mikor Csányi Jánost kinevezték Debrecenbe, a Bárka társulata összeült, hogy megbeszéljék, ki lenne számukra a legalkalmasabb direktor. Alföldi Róbert mellett döntöttek. Ezt közölték a józsefvárosi önkormányzattal. Csécsei Béla polgármester 24 óra haladékot kért, és mikor kiderült, hogy jogszerűvé tehető a pályázat nélküli kinevezés, kiállt a színész-rendező mellett.

Alföldi Róbert szerint: “A megválasztásom felnőtt, felelős történet, teljesen szokatlan Magyarországon”. Szerintem is. De azt hiszem, az egész színésztársadalom is egyetért abban, hogy nem politikusoknak kellene igazgatót választani, hagyják meg azt nekünk, vagy olyanoknak, akik értenek is hozzá valamelyest. Döbbenet amúgy is, hogy négy, esetleg öt évre választanak igazgatókat. Ennyi idő alatt nem lehet jó színházat csinálni, mint ahogy egy ország életében sem lehet négy éves ciklusokban gondolkodni. Csak kapkodás van belőle, ígérgetés, és be nem teljesülés és túlélés. Akkor meg minek?!