“Jó estét, jó szurkolást!” (Sahtar -Debrecen)

Ez a Loki nem az a Loki. Úgy tűnik, már hagyomány a magyar fociban, hogy amikor egy csapat bajnok lesz, akkor eladják legjobb játékosaikat a klubok, és marad egy csonka, legatyásodott, meghatározó egyéniségek nélküli csapat, aki csak árnyéka a néhány hónappal/héttel azelőttinek. De vajon miért adják el a klubok legjobbjaikat? Mert kell a pénz? Vagy mert a játékos menni akar? Vagy mert van jobb ajánlat? Mert nem tudják megtartani az értékesebb játékosokat? Nem látok bele, de annó ez volt a Fradinál, a Dunaújvárosnál, és a ZTE -nél is. Aztán süllyedtek is szépen a béka segge alá.

Az egy hónappal ezelőtti Debrecennek nyoma sem volt ma a pályán. Igaz, meghatározó emberek igazoltak el külföldi csapatokhoz. Volt eltiltás, és sérülés, és két új szerzemény még nem játszhatott. És ez hatalmas érvágás egy hazai csapatnál, ahol nem sztárok ülnek a kispadon, akik bármikor bevethetők a pályán lévő sztárok helyett színvonal romlás nélkül.

Be kell látni, hogy klubszinten nagyon messze vagyunk az európai élvonalhoz képest, még a középmezőnyben sem. És hiába indult el valami a válogatottban, ha a klubok nem adják meg a válogatott hátterét. Itt valami nagyon nagy, radikális változásnak kell történni, hogy a magyar foci csak egy picit is megközelíthesse a nemzetközi színvonalat. S ez már csak azért is sürgős lenne, mert iszonyatos pénzektől esik el a honi labdarúgás, ha nincs jelen a nemzetközi kupákban, vb -ken, eb -ken. Nem dumálni kellene, hanem végre az alapoktól felépíteni, amit évtizedek alatt hagytunk lepusztulni.

UEFA-kupa, 1. forduló, első mérkőzés:
Sahtar Donyeck – Debreceni VSC-AVE Ásványvíz 4-1 (3-0)
Donyeck, 15 ezer néző
v.: van der Velde (belga)
Sahtar: Lastuvka – Srna, Lewandowski, Seyhan, Rat – Fernandinho, Timoscsuk, Matuzalem (Jadson, 76.) – Elano – Brandao, Marica (Vorobjej, 46.)
Debrecen: Csernyánszki – Bernáth, Éger, Komlósi, Szatmári – Dombi (Sidibe, 46.), Kiss Z., Sándor T., Nikolov (Mészáros, 46.), Halmosi – Brnovics
gól: Elano (1.), Brandao (33., 44. – tizenegyesből), Vorobjej (72.), illetve Sidibe (89.)
sárga lap: Seyhan (75.), illetve Szatmári (38.) (origo)