“Jó estét, jó szurkolást!” (Kié Puskás Öcsi bácsi?)

Még egyszer kanyarodjunk vissza a tegnapi Real Madrid nevével fémjelzett gálához. Most azonban ne a meccsről beszéljünk, hanem a vitatott szerződésről, ami a gála szervezői és Puskás Ferenc felesége között jött létre.

Az senki számára nem vitatott, hogy a Real Madrid Puskás Ferenc – egykori Real sztár – miatt jött Budapestre.Az ő neve miatt vállalta a vendégjátékot Zidane, Ronaldo, Raúl, Beckham és a többiek. Puskás és a Real annyira összefonódtak, hogy a királyi gárda természetesnek vette, hogy – Szaud-Arábia és Olaszország helyett – beiktasson egy meccset Budapesten. A madridi As újság szerint a Real csak az utazás és a tartozkodás költségeire tart igényt, ami azért is nemes gesztus, mert pl. a thaiföldi túra 6 mérkőzéséért 21 millió eurót kasszírozott be a klub. Ezenkívül a királyi gárda havi 4000 euróval járul hozzá Öcsi bácsi kórházi kezeléséhez.

Mindezek fényében szégyenkezésre ad okot az itthon kialakult szerződés körüli helyzet. A szervezők előnytelen szerződést kötöttek Puskás Ferenc feleségével, amelynek értelmében az elárverezett labdából befolyt összeg (kikiálltási ár 1 millió forint) illeti meg a Puskás családot.
Azt még nem tudom, mennyiért kelt el a labda, mindenesetre 1 milka sem kevés pénz. Viszont. A hírek szeint a jegybevételből félmilliárd forint várható, a tv -s és reklámbevételek 250 milliót jelentenek. Ezekből jön le a Real meghívása, ami 400 millióba kerül (utazás, ellátás). A nyereség tehát kb. 350 millió, ami mellet már elég kevésnek tűnik az elárverezett labdából befolyt összeg.

És továbbra se tessék elfelejteni, hogy a gála, a bevételek, a sztárok fellépése, stb. nem jöhetett volna létre, ha nincs egy Puskás Ferencünk, akinek a nevét a világ minden pontján ismerik. Szó szerint. A világban Magyarország Puskás Ferenc nevével forrt össze. Arról most ne beszéljünk, hogy ez mennyire jó, vagy sem, mindenesetre tény, hogy évtizedekig Puskás Ferenc ingyenreklámja volt az országnak. Míg manapság az országimázsra milliókat költünk, Puskás Ferenc mindezt ingyen megtette.

Jellemző az itthoni állapotokra, hogy amikor Puskás Ferenc végleg hazatért Spanyolországból, sokáig azon vitatkoztak hivatalnokaink, hogy jár-e neki nyugdíj. Aztán lassan itthon is elismerték Öcsi bácsi érdemeit, a Nemzet Sportolója lett. Ám amikor súlyos betegsége (Alzheimer-kór) miatt gyógykezelésre szorult, a kormány ugyan ímmel-ámmal segítséget nyújtott a kezelés költségeiben, de ez a mai napig eléggé akadozik. (A Real ugye havi 4000 euróval segít! A Budapesti Honvéd -Puskás Ferenc másik klubja – vajon mennyivel segíti volt játékosát?).

A gála előtt két nappal a szervezők bejelentették – engedve a közvélemény nyomásának – hogy, a bevételek 50 %-át a futball kapja. Az összeg egyik fele az utánpótlásé, másik felét pedig Puskás Ferenc gyógykezelésére szánják.

Nem értem, miért kell nekünk itthon minden kört milliószor megfutni. Nem értem, hogy egy előnytelenül megkötött szerződéssel kapcsolatban miért hivatkozunk mindig a jogra, amikor ez elsősorban erkölcsi kérdés. Felhasználjuk egy beteg ember nevét egy Real elleni gála megszervezésében, köré egy nagy bizniszt körítünk, s ennek a beteg embernek csak alamizsnát juttatunk. Azt hiszem a Real Madridtól nem csak focileckét vehetünk.

(Ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre, ha nincs a a Reggel c. napilap.)