Magánvélemény

Talán életemben először követtem végig az eurovíziós dalfesztivált. A Nox együttesről azt sem tudtam, hogy létezik. Halvány emlékeim vannak, hogy annó tán Soltész Rezsőt hallottam a Szóljon hangosan az ének cíművel, meg Friderikát, akibe szerintem a Vágó szerelmes volt, de ennyi.

Ma meg szinte végighallgattam harmincvalahány dalt, olyanokat, amelyeket egyébként még véletlenül se hallgatnék meg, ha a rádióban szólna. Az, hogy ilyen típusú zenékből akár egyetlen egy mp3 -at letöltsek a netről, elő sem fordulhatna. Nem ez a zenei ízlésem.

Szóval végignéztem a műsort. A Nox, véleményem szerint nem volt rossz. Bár az énekes csajnak (elmondásuk szerint) nem a legmegfelelőbb volt ez a dal, viszont feláldozták az ír hangzás miatt, mintha az meghatározó lenne. Szerintem itt nagy tévedés volt. Miből gondolták, hogy az ír hangzás miatt Európa megkajálja őket. Európa nem a magyar hangzásra lett volna inkább kíváncsi? Védelmükre legyen mondva, hogy kevés volt az elhangzott dalok közt az igazán nemzeti karakterű. Sőt, sok előadó nem is anyanyelvén adta elő a dalát, hanem angolul. Ez nem tetszett.

Ami viszont a legnagyobb tanulsága volt az egésznek, hogy az elmúlt évek politikai szarságai, háborúi, etnikai ellentétei, ésatöbbi, semmit nem változtattak a népek egymás mellett élési szokásain. A nagy Jugoszlávia tagállamai egymást díjazták. Él még a titói örökség. A politika elmehet melegebb égtájakra, a népek köszönik szépen, jól megvannak egymással.

Az is sokat számított, hogy melyik nemzet hol nyaral, melyik nemzet vendégszeretetét élvezi. Az is feltűnő volt, hogy a skandináv államok Skandinávián kívül nem nagyon látnak távolabb. Hogy a norvég Ozzy imitátoron mit ettek a népek, nem tudom. Azt se, hogy a hidegszemű semmilyen zenét prezentáló svájciakon mi tetszett. Az angolok, franciák, németek semmilyenek nem voltak. A ciprusiak naná, hogy a görögökre és a törökökre szavaztak fele-fele arányban.

Mi magyarok pedig kis nemzet vagyunk, egyedi nyelvvel; az erdélyi magyarok szavazataira nem nagyon számíthattunk dec. 5-e miatt, a vajdaságiakéra szintúgy nem. Németországban is és Ausztriában is sokkal több a szerb, horvát, török vendégmunkás, mint a magyar.
Leosztott lapok.

Azért így is szép volt. Ott voltunk a döntőben, ami már nagyszerű dolog. És nem is rossz eredménnyel. Szép volt Nox!