A “Teakult” c. rovat következik:

Talán az utolsó szabad estém ebben a hónapban. Ezt most pedig szépen kihasználom, és teázgatok.

Néhány jó tanács teakészítéshez:

• A víz minősége is nagyon fontos a tea elkészítésekor. Kemény vízhez az assam, a ceyloni vagy az Earl Grey-teák a legalkalmasabbak. Az erősen klóros vizet ajánlatos két percig forralni, ennyi idő alatt a klór elillan belőle. A víz friss és tiszta legyen! Forraláshoz mindig hideg vizet használjunk.

• A tealeveleket ne főzzük, csak forrázzuk!

• A teázáshoz használt edényeket ne használjuk más célra! Mindig két edényünk legyen: egy a víz melegítéséhez, egy a forrázáshoz.

• Legideálisabb, ha porcelán vagy jénai kannát használunk. Ha a főzet fémmel érintkezik, nem lesz olyan jó a tea íze és aromája.

• A füvet 3-5 percig hagyjuk ázni, a zöld teát azonban csak 1-3 percig. Ha felfrissülni szeretnénk, 2-3 percig áztassunk, ha nyugtató teára vágyunk, 5-6 percig.

• A tealeveleket jól záródó porcelánedényben vagy üvegben tároljuk, ha a bádogdobozt választjuk, a teát először csomagoljuk papírba, úgy tegyük bele. Ha helyesen járunk el, a levelek évekig elállnak.

• Mindig frissen fogyasszuk!

• Ha semleges ízű zöld vagy fekete teánkból szeretnénk ízletes italt varázsolni, könnyedén megtehetjük otthon is.
Nem kell hozzá más, csak egy ízlésünk szerint kiválasztott illóolaj (például mandarin, narancs, szegfűszeg). Figyelmesen olvassuk el az olaj üvegén, hogy belső fogyasztásra alkalmas-e! Ha igen, elég egyetlen cseppet egy jól zárható üveg aljára cseppenteni. Erre tegyünk 10 dkg teafüvet, majd hagyjuk állni két hétig!